In de flessen die jullie hierboven zien zit een goedje dat over een paar maanden mede is, heerlijke mede.
In de ene fles zit appel mede en in de andere rozenknop mede.
de ene fles
de andere fles en ik die hem vast houdt ( die fles mocht toch eens weglopen)
Ik beleef heel veel plezier in het maken van mede.
Ik lust er ook best wel een glas van af het af is.
En af en toe geef ik een fles aan vrienden.
Omdat ik vind dat iedereen de kans zou moeten hebben om mede te maken en ervan te genieten ga ik hier onder mijn eigen basisrecept en werkwijze neer zetten.
Dan kan iedereen die het wil het maken.
Veel plezier en skoll!
benodigdheden:
( voor ongeveer 10 liter wijn)
1 schone fles met inhoud tien liter
1 waterslot en bijbehorende afsluiting
3 kilo honing ( pure honing, dus geen glucosesiroop toevoeging)
1 liter bio appelsap
sap van 3 citroenen en 4 sinaasappels
2 tot 3 gram gist ( korrelgist voor wijn)
5,5 liter lauw warm water
recept.
Doe 1 liter water in een grote pan , voeg daarbij de honing, de appelsap, het sap van de citroenen en sinaasappels en ten slotte het gist.
Verwarm dit tot lauw-warm . laat het zeker niet warmer worden dan 50 graden, want dan gaat de gist dood.
Roer de vloeistof door zodat alles goed wordt gemengd.
Doe 2,5 liter water in de fles.
Voeg daarbij de vloeistof uit de pan ( gebruik een trechter en een soeplepel want dat is makkelijker)
Doe daarna nog 2 liter water bij het geheel.
Laat het rondwalsen in de fles zodat alles nogmaals goed wordt gemengd.
Vul het waterslot, zet hem vast in de afsluitdop van rubber en zet dat op de fles.
Op een rustige plek wegzetten, warm en uit de tocht.
Na twee tot 3 maanden het alcoholpercentage meten met een alcoholmetertje .
De wijn hevelen en zeven, zodat een vloeistof zonder droesem overblijft.
Vul dit aan naar smaak met water en honing tot ongeveer 10 liter.
(meestal ongeveer 1 kilo honing en de rest water)
Doe het waterslot er weer op en laat het vervolgens nog minimaal 2 tot 3 weken op een warme plek staan.
Zo kan de nieuwe honing ook nog wat vergisten.
Bottel de wijn vervolgens en zet het koel en donker weg.
Je kunt het ook in de grote fles laten zitten , als je het maar op een koele en het liefst vrij donkere plek weg zet. Kijk nog even het alcoholpercentage na zodat je dat op de fles kunt vermelden.
Dit is dus een basisrecept.
Maak het een keer, proef het, geniet er van.
Maar het leuke is dat je daarna kunt gaan experimenteren met smaken en toevoegingen.
Zo heb ik dit keer appel in de ene fles en rozenknoppen in de andere fles toegevoegd en de verhoudingen wat veranderd.
Het gaat om het plezier, en het is nog lekker ook.
Dus als je het nu maakt , kun je aan het einde van het jaar genieten van je eigen mede.
Benodigdheden kun je kopen bij brouw winkels ( alom te vinden op google, en anders vraag je het me maar)
Wat betreft de honing.
Natuurlijk is het het mooiste om de honing rechtstreeks bij de imker te betrekken, maar dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk.
Je kunt gewoon potten honing kopen bij de winkel, als je maar goed op het etiket kijkt dat het pure honing is. In sommige honing is glucose siroop toegevoegd, deze moet je dus beslist niet hebben.
Veel plezier, en laat me het weten als je mede hebt gemaakt en wat je ervaringen zijn, vind ik leuk om te lezen.
Nog even dit: Noteer alles in een logboek.
Zo heb je je recept, je werkwijze en het resultaat op schrift.
SKOLL!



Geen opmerkingen:
Een reactie posten